1
min read
A- A+
Pročitano

Ombudsman apeluje: Sa više senzibiliteta izvještavati o slučaju zlostavljanja učenice

15/03/2019 - 15:02
Autor:Fos Media
70 pregleda

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković apelovao je danas na novinare da sa posebnim senzibilitetom izvještavaju o slučaju zlostavljanja učenice u opštini na sjeveru države.

Baković

Baković, foto: FOS Media

Iz te institucije su naveli da prate postupanje nadležnih državnih organa povodom tog slučaja, koji je uznemirio crnogorsku javnost.

„Apelujemo na novinare da sa posebnim senzibilitetom izvještavaju o ovom događaju, imajući u vidu osjetljivost teme i činjenicu da se, zbog relativno malih društvenih sredina, dodatno mora voditi računa u cilju zaštite privatnosti i dostojanstva žrtve“, kaže se u saopštenju. 

Navodi se da se u konkretnom slučaju, objavljivanjem imena škole i razreda, već stvorilo dovoljno prostora da se naruši sfera privatnosti.

Iz institucvije Zaštitnika podsjećaju da Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima djeteta obavezuje da informacije koje se plasiraju javnosti, bez obzira na njihovu važnost i/ili senzacionalističku prirodu, ne smiju na bilo koji način biti na štetu prava djeteta.

Kako su naveli, zbog navedenih okolnosti, o ovakvim dešavanjima poželjno je izvještavati sa stanovišta događaja kao negativne društvene pojave, izbjegavajući detalje i opise konkretne situacije.

„Ovaj uznemirujući primjer vršnjačkog nasilja, u kom su i žrtva i počinioci maloljetnici, ponovo aktuelizuje ovu problmatiku i ukazuje da kao sistem i društvo moramo odlučnije i efikasnije da joj odgovorimo, iako je u stalnom fokusu pažnje nadležnih“, zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari