1
min read
A- A+
Pročitano

Pacijenti u bolnici u Dobroti spavaju na podu

30/06/2020 - 7:21
Autor:Fos Media
2921 pregleda

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković prilikom obilaska Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru utvrdio je da ta ustanova i dalje nema dovoljno kapaciteta za prihvat psihijatrijskih bolesnika, što je pokazalo stanje na pojedinim odjeljenjima, gdje oboljeli nemaju dovoljno kreveta i spavaju na dušecima na podu, piše Dan.

Foto: Twitter/Agencije

Foto: Mondo, Stefan Stojanović

Ombudsman je saopštio da je u okviru preventivnog mandata institucije, zaštitnik Siniša Bjeković obavio dvodnevnu posjetu Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Dobroti tokom koje je razmatran položaj hospitalizovanih pacijenata, materijalni uslovi u kojima borave, kao i terapijske procedure.

Uvodni razgovor obavljen je s direktorom bolnice Petrom Abramovićem.

Zaštitnik je sa saradnicima obišao sudsko odjeljenje i razgovarano s načelnikom dr Jovom Đedovićem i pacijentima. Analizirana je dokumentacija, primjena mjere fiksacije, kao iuključivanje pacijenatau radno okupacione aktivnosti.

U fokusu obilaska bila je i tema iznenadnih smrti psihijatrijskih pacijenata i postupanje osoblja u tim slučajevima.

"Tokom posjete ocijenjeno je da problem bolnice i dalje predstavlja opterećenost takozvanim 'socijalnim pacijentima', čije zdravstveno stanje ne zahtijeva bolničko liječenje, ali i dalje borave u bolnici zbog nedostatka drugog odgovarajućeg smještaja. Takođe, na pojedinim odjeljenjima usled brojnosti pacijenata, za njihov smještaj umjesto bolničkog kreveta koriste se dušeci, koji se nalaze na podu. Zaštitnik napominje da su ovo višegodišnji problemi na koje se stalno ukazuje i da je konačno potrebno pristupiti njihovom sistemskom rješavanju", navodi zaštitnik.

Pored zaštitnika tim za obilazak činili su njegov zamjenik Zdenka Perović, savjetnici Danijela Brajković, Mirjana Radović, Jovana Đurović i Mensur Bošnjak, Ljiljana Vučeljić spec. psihijatar i Nemanja Radojević spec, sudske medicine.

Postupajući po prijavi, ombudsman je zaključio da uslovi smještaja u bolnici nisu na odgovarajućem nivou i u suprotnosti su s propisanim standardima te preporukama Nacionalnog preventivnog mehanizma, nerijetko ugrožavaju pravo na privatnost, ograničavaju slobodu kretanja, otežavaju liječenje i rehabilitaciju, a u određenim slučajevima može se raditu i o ponižavajućem postupanju.

Stoga je nužno pristupiti adaptaciji, proširenju postojećih prostora i rasterećenju postojećih kapaciteta.

Više o stanju poštovanja ljudskih prava pacijenata biće prikazano u izvještaju NPM-a.

U jednom slučaju zaštitnik je ustanovio da se slučajevi nasilja među pacijentima u bolnici dešavaju i da su neprihvatljivi. Ispitivanje postojanja slučajeva nasilja među pacijentima, kao i odgovora osoblja na to nasilje veoma je važno za ocjenu postojanja zlostavljanja u ustanovi, zbog toga što izostanak reakcije osoblja može predstavljati podstrek zlostavljanja.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari