1
min read
A- A+
Pročitano

Protest podrške RTCG-u: Borićemo se za slobodne medije (FOTO+VIDEO)

27/12/2017 - 11:44
Autor:Fos Media
607 pregleda

Grupa nevladinih organizacija organizovala je performans ispred parlamenta pod motom "Nezavisni Javni servis i tačka".

video

 

"Zaslužujemo da za svaki naš euro koji ode u javni servis znamo da je taj euro otišao za nezavisni Javni servis", kazao je  Radoš Mušović iz Centra za razvoj nevladinih organizacija.

dgcb

Foto: FOS Media

"Slobodni mediji su jedina stvar koju želimo i za koju ćemo se boriti", dodao je Mušović.

Direktorica CRNVO-a Ana Novaković kazala je da je smjenom Gorana Đurovića sa mjesta člana Savjeta RTCG Administrativni odbor pokazao da je sredstvo DPS-a koje se tako obračunava sa neistomišljenicima.

 

"Danas smo organizovali performans u znak protesta protiv nezakonitog postupanja Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore, konkretno u slučaju člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića, za kojeg smo sigurni da se danas sprema odluka predloga razrješenja. Kao što znate Administrativni odbor nema nadležnost da postupa u ovom slučaju i još jednom pokazuje da je sredstvo u rukama DPS-a, koji se na takav način konkretno sučeljava sa neistomišljenicima i pripadnicima nevladinog sektora", kazala je Novaković.

Stevo Muk iz Instituta alternative apelovao je na DPS da ovaj proces zaustavi.

 

“I da sačuvamo nezavisnost RTCG-a. Apelujemo na druge stranke u vladajućoj koaliciji da pomognu da se ovo zaustavi. Vjerujemo da postoji dovoljno snage u građanskom društvu da se ovome pruži otpor i danas hoćemo da poručimo da postoje neki ljudi koji mogu da se okupe. Hoćemo da odagnamo strah od izlaska na ulicu, od organizovanja javnog okupljanja, protesta, organizovanja performansa. Ako bude potrebno vratićemo se opet na ovo ili neko drugo mjesto da se okupimo, prošetamo i simbolički ukažemo na ono što se radi”, kazao je Muk.

fdng

Foto: FOS Media

Protestu je prisustvovalo oko sto ljudi.

Performans ispred parlamenta su organizovali Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za istraživanje i monitoring (CEMI), Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Institut Alternativa (IA) i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a u znak protesta protiv napada i pritisaka na nezavisnost RTCG.

Tagovi

Komentari