3
min read
A- A+
Pročitano

Podgoričanin doktorirao u Češkoj, radi za Fejsbuk kao naučnik-istraživač (FOTO)

07/10/2019 - 12:07
Autor:Violeta Rovčanin
4325 pregleda

Podgoričanin Filip Radenović nedavno je okončao doktorske studije iz oblasti vještačke inteligencije na češkom Tehničkom univerzitetu u Pragu. Nakon zvanja doktoranda, prije par nedjelja priključio se Fejsbuk timu gdje radi kao istraživač-naučnik u oblasti kompjuterskog vida. O svom životu u Češkoj, studijama ali i nastavku karijere u ovoj velikoj kompaniji Filip govori za FOS.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Uvijek je nastojao da proširi svoje vidike, pa je tako bilo i tokom zadnjih godina studiranja na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici gdje je završio magistarske studije. Impresioniralo ga je sve u vezi vještačke inteligencije, njena popularnost  kao i mnoštvo neriješenih problema kojima se naučnici bave. Znao je da će mu usavršavanje u ovoj oblasti biti zanimljivo i uspješno pa zato odlazi u Češku gdje nastavlja da se obrazuje na doktorskim studijama.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

„U proljeće 2013. godine, posjetio sam češki Tehnički univerzitet u Pragu, tačnije Centar mašinske percepcije. Tu sam upoznao profesora Ondržeja Huma koji će postati mentor mojih doktorskih studija i profesora Jiržija Matasa. Vrlo brzo nakon upoznavanja poželio sam da sarađujem sa njima, jer su velika imena u oblasti kompjuterskog vida i izvrsni naučnici“, počinje Filip priču za FOS.

Zato mu je, priznaje, bila ogromna čast kada je dobio ponudu da doktorske studije završim u njihovoj grupi.

„Pored studija, na Univerzitetu sam bio angažovan kao saradnik u nastavi i istraživač. Možda najveća razlika sistema obrazovanja na ovom Univerzitetu u odnosu na Univerzitet Crne Gore je izbor predmeta. Naime, Elektrotehnički fakultet u Pragu ima nekoliko odsjeka, svaki od njih ima veliki broj smjerova i na svakom od smjerova i dalje postoji veliki izbor predmeta, kako na češkom tako i na engleskom jeziku.“

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Doktorske studije iz oblasti vještačke inteligencije obuhvatale su tri dijela. Filip ih je uspješno savladao pa je 28. avgusta postao doktor nauka.

„Prvi dio je bio fokusiran na predmetima i učenju, posebno za mene jer sam došao iz oblasti koja nije dosta bliska kompjuterskom vidu i vještačkoj inteligenciji. Drugi dio se sastojao u originalnim doprinosima u mojoj oblasti, u vidu publikacija u priznatim međunarodnim konferencijama i časopisima. I na kraju, tokom posljednjeg dijela sam proveo četiri mjeseca u Fejsbuku kao pripravnik- istraživač. Sve ovo je trajalo malo kraće od šest godina“, priča Filip za FOS i dodaje:

„U mojoj grupi, u dogovoru sa mentorom, posebno se insistiralo na kvalitetu objavljenih radova a ne na kvantitetu. Naime, svi radovi objavljeni tokom mojih studija su završili na najboljim konferenijama i časopisima u oblasti, gdje su procenti prihvaćenih radova uvijek ispod 30% a često i mnogo niži.“

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Njegov poziv, pojašnjava, predstavlja pronalazak novih metoda koje će pomjeriti granice mogućeg i raskrčiti put razvitku sličnih ili sasvim novih aplikacija.

 „Moja oblast istraživanja se preciznije definiše kao pretraživanje ili prepoznavanje objekata na slikama, naime, kada kompjuter pokuša pronaći objekat predstavljen na datoj slici u bazi od milion ili milijardu fotografija za nekoliko sekundi. To se postiže učenjem računara da obrađuje slike velikom brzinom uz mogućnost razumijevanja na ljudskom nivou. Aplikacije u kojima se primjenjuju slični metodi su vozila koja sama voze, automatska 3D rekonstrukcija za obnovu i arhiviranje građevina, virtuelna ili argumentovana realnost“, priča naš sagovornik.

Pored svakodnevnog usavršavanja, priznaje da mu prilagođavanje novoj sredini i načinu života bilo lako. Već po samom dolasku, Prag ga je osvojio svojom ljepotom.

„Prag je prelijep grad sa arhitekturom i dušom kakva se rijetko viđa, izuzetno uređenim javnim saobraćajem i veoma pristupačnom cijenom života. U Pragu sam zavolio trčanje, jer svaki put kada bih prošao njegovim ulicama uvijek bih se iznova oduševljavao i pronalazio nešto što nisam primijetio ranije. Nije mi se posebno dopao češki jezik pa sam za skoro šest godina naučio samo osnovni nivo jezika za sporazumijevanje u prodavnici i restoranu“, priča nam Filip.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Što se tiče karijere dobio je impresivnu ponudu. U pitanju je rad za kompaniju „Facebook“.

„Već sam napravio sljedeći veliki korak u svojoj karijeri. Prije par nedjelja sam se pridružio timu vještačke inteligencije u Fejsbuku takozvani Fejsbuk Al u Kaliforniji. Moja sadašnja pozicija je istraživač-naučnik u oblasti kompjuterskog vida.Tek sam počeo ali želja mi je da nastavim ono što sam radio do sada, da se i stvaram nove, brže i bolje sisteme vještačke inteligencije. Na ovom mjestu, nadam se da će to biti sistemi koji će dotaći i poboljšati živote miliona i milijardi ljudi“, priča naš sagovornik.

Iako je rad u Facebooku najbolji korak ka vrhunskom istraživanju ne krije da bi volio nekad da se vrati i svoje znanje prenosi generacijama u našoj zemlji.

„Na kraju želim da dodam da uvijek sanjam o tome da se vratim u Crnu Goru i tamo gdje sam rođen radim ono što najviše volim. Daću sve od sebe da se to jednog dana i ostvari“, zaključuje za Filip za FOS.

Pogledajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari