2
min read
A- A+
Pročitano

Popović za FOS: Sanja Vlahović nedostojna ambasadorske funkcije

24/06/2017 - 8:50
Autor:Danilo Ajković
579 pregleda

Vlada Crne Gore je odlučila da postavi Sanju Vlahović za ambasadorku  Crne Gore u Italiji. Vlahović sada obavlja funkciju poslanika, a donedavno je bila ministar nauke. Međutim, pratile su je teške optužbe zbog plagijata naučnog rada, ali je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo krivičnu prijavu koju je protiv Vlahovićke podnio Centar za građansko obrazovanje zbog zastarjelosti. Tim povodom, FOS je razgovarao sa Mirom Popović, saradnicom na programima u CGO-u.

Mira Popović i Sanja Vlahović, foto: CGO i Twitter

Mira Popović i Sanja Vlahović, foto: CGO i Twitter

FOS: Kakvu poruku je poslala Vlada izborom Sanje Vlahović na ambasadorsku funkciju?

Popović: Vlada je izborom Sanje Vlahović, kao najvišeg diplomatskog predstavnika Crne Gore u Italiji, upravo pokazala domete svoje suštinske privrženosti vladavini i poštovanja onih vrijednosti koje retorički zagovaraju u svom radu. Ukoliko osoba koja je plagirala svoj rad, za šta postoje brojni navodi ali i dokazi, napreduje u svojoj karijeri, i ukoliko se ne propituje da li su njene titule zaista zaslužene, možemo reći da je poslata poruka da nema tih “grijehova” za koje ne postoji tolerancija kada se radi o partijskim vojnicima. Dok se u Crnoj Gori ne budu sve norme i pravila primjenjivali podjednako na svakog građanina, i dok se ne ukine taj “sloj nedodirljivih”, imaćemo ovakva imenovanja i brojne štetne posljedice po državu Crnu Goru.

FOS: Obrazloženje ministra vanjskih poslova, gospodina Darmanovića, je da sud i univerzitet nisu potvrdili da je u pitanju plagijat, iako zapravo se ni sud ni univerzitet nisu bavili tim pitanjem. Da li se Vlada formalnostima ogradila i zaštitila od odgovornosti Sanju Vlahović?

Popović: Nedostatnosti koje postoje u radu tužilaštva i univerziteta su nesumnjivo jedan od razloga zašto nemamo konačnu odluku, ali javnosti su zaista prezentovani uvjerljivi dokazi, koji uključuju i izjave prof. Buhalisa, čiji je rad Vlahović plagirala da teško da iko u ovom slučaju može imati sumnje a kamoli stati na njenu stranu. Mi smo se zalagali, od samog početka interesovanja javnosti za ovaj slučaj, da se u ovom slučaju utvrdi odgovornost. Tako da je odluka Univerziteta Mediteran da oni nisu nadležni da odlučuju u ovom slučaju i odluka tužilaštva da ocijeni da je slučaj zastario pokazatelj izbjegavanja riješavanja slučaja a nikako oslobađanja Vlahović od krivice. 

"Partijska knjižica je bila i ostala ključno mjerilo napredovanja, a partija cijeni svoje kadrove prvenstveno po lojalnosti partijskim interesima. Akademska ili bilo koja druga čast je za partiju nisko rangiran kriterijum."

Nadamo se da će stvari sada biti bitno drugačije jer novi Krivični zakonik, čiji je prijedlog Vlada utvrdila, uvodi plagijat i kao krivično djelo a prijedlog izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju uvodi jasnu definiciju plagijata, tako da se sužava prostor za slične slučajeve.

FOS: Šta je uticalo da nijedan organ u zemlji ne istraži plagijat, da li partijska zaštita kako su to mnogi navodili, i da li su organi profesionalno postupili u ovom slučaju?

Popović: Slučaj Sanje Vlahović je školski primjer toga kako partijski politički uticaj zatvara bilo kakvo procesuiranje, suprotno svim pravilima i zakonima. Činjenica da su postupci započeti, i u okviru Univerziteta Mediteran i u Tužilaštvu, ukazuje da je prva procjena bila da tu ima osnova, a na što su ukazali i neki podaci koji su do javnosti procurili, poput prvih nalaza komisije na Univerzitetu Mediteran ili trajanja postupka izviđaja u Tužilaštvu. Ali, Univerzitet Mediteran je iz sebi znanog razloga pristao da se kao visokoškolska ustanova ovim trajno marginalizuje, a Tužilaštvo je pokazalo nizak nivo rezistentnosti na politički uticaj.

FOS: Da li je Sanja Vlahović dostojna ambasadorske funkcije?

Popović: Nije, i osoba sa njenim referencama ne bi ni u jednoj državi razvijene demokratije mogla biti izabrana na tu poziciju. Ali, što nije moguće u uređenim državama uobičajeno je u Crnoj Gori, i teško da je ova informacija ikog iznenadila. Nažalost, ovo pokazuje i svu slabost institucija u kojima nema dovoljno ljudi sa integritetom da štite ugled i tih institucija i države Crne Gore. Partijska knjižica je bila i ostala ključno mjerilo napredovanja, a partija cijeni svoje kadrove prvenstveno po lojalnosti partijskim interesima. Akademska ili bilo koja druga čast je za partiju nisko rangiran kriterijum.

Komentari