1
min read
A- A+
Pročitano

U Podgorici možete naći put ka oporavku uz konje i biljke (FOS VIDEO)

10/12/2017 - 17:30
Autor:Violeta Rovčanin
687 pregleda

Boravak u prirodi i druženje sa konjima donosi brojne fizičke i psihičke blagodeti. Ove životinje često se koriste kao terapeutsko sredstvo, a ovaj vid rehabilitacije postoji i kod nas, u Konjičkom klubu "Budućnost". Na njihovom imanju postoje još neke terapije koje pozitivno utiču na ljude.

video

 

Konj se kao terapijsko sredstvo koristi u radu sa osobama sa invaliditetom.

Hiporehabilitacija i terapijsko jahanje, samo su neke od opcija koje se mogu primjenjivati u Konjičkom klubu „Budućnost“.

"Hiporehabilitacija je jedinstven spoj defektologije, fizioterapije, medicine i konjičkog sporta, gdje se konj koristi kao terapeutsko sredstvo. U program hiporehabilitacije uključen je veliki broj dijagnoza počev od intelektualnih smetnji, autizma, cerebralnih paraliza, Daunovog sindroma i drugih socijalnih i emocionalnih problema", kaže Saša Milunović, fizioterapeut u Konjičkom klubu "Budućnost".

Konj ima trodimenzionalne pokrete, i prilikom jahanja ti pokreti se prenose na pacijenta. Pomažu mu kako u fizičkom, tako i u psihičkom oporavku. Osim toga, u ovom klubu sprovodi se i program hortikulturalne terapije, odnosno uzgoja bilja. Trenutno je na obuci nekoliko osoba.

Foto: FOS Media
Foto: FOS Media

"Što se tiče hortikulturalne terapije, oni se obučavaju da budu asistenti u tom terapijskom programu koji će se kroz neke radionice, ili možda buduće projekte, sprovoditi za neka druga lica. Upoznali su se sa više biljnih vrsta kao i sa materijalom i načinima na koje treba raditi kada oni budu asistenti u tim terapijskim programima", kaže za FOS Iva Tomković, mentor na projektima.

Prednosti ovih terapija su brojne, a tim ljekara, defektologa, psihologa i terapeuta radi na njihovom prilagođavanju pojedincima.

"Benefiti kod njih su neizmjerni. Taj njihov porast samopouzdanja, osjećaj da doprinose, da su vrijedni i korisni za društvo je, po meni lično, nešto što nema cijenu", kaže Tomković.

Programi se sprovode u sklopu projekta „Ruka ruci“ koji organizuju ZZZCG, resursni centar „1. jun“ i Konjički klub „Budućnost“.

Komentari