2
min read
A- A+
Pročitano

Savjet Agencije: ASK dosljedno i neselektivno primjenjuje zakon

15/03/2019 - 14:42
Autor:Fos Media
32 pregleda

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) ostvarila je u prethodnoj godini značajne rezultate u svim oblastima iz svoje nadležnosti, uz dosljednu i neselektivnu primjenu zakona, konstatovano je na današnjoj sjednici Savjeta Agencije.

Foto

Foto: Savjet ASK

Kako je saopšteno nakon sjednice, Savjet je usvojio Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj ASK-a za prošlu godinu.

„Kada su u pitanju konkretni rezulati, registrovan je rast zahtjeva javih funkcionera i organa vlasti za davanje Mišljenja o postojanju sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija za oko 45 odsto u odnosu na 2017. godinu“, kaže se u saopštenju

Navodi se da je evidentan visok procenat poštovanja mišljenja i postupanja po odlukama Agencije, na šta ukazuje rast broja datih ostavki sa javne funkcije (77) u odnosu na prethodnu godinu, dok su organi vlasti razriješili pet javnih funkcionera. 

U izvještaju o radu Agencije navodi se da je evidentiran rast broja predatih izvještaja o prihodima i imovini po različitim osnovima podnošenja, za 23 odsto više u odnosu na 2016. i 14 odsto u odnosu na 2017. 

Registrovan je značajan rast dostavljenih Izvještaja o prihodima i imovini usljed uvećanja imovine preko pet hiljada EU, a nastavljen je trend visokog procenta poštovanja zakonske odredbe dostavljana redovnih godišnjih Izvještaja.

U izvještaju se navodi da je evidentiran i rast broja prijava zviždača. 

„U prošloj godini podnijeto je 110 prijava, što je za 96 odsto više u odnosu na 2016, i 59 odsto u odnosu na 2017. Taj podatak ukazuje na rast povjerenja u rad Agencije, kao i rast javne svijesti o važnosti prijavljivanja sumnji u postojanje korupcije“, kaže se u saopštenju. 

Agenciji je do kraja prošle godine dostavljeno 688 planova integriteta kojima je obuhvaćeno 696 organa, čime je 98 odsto organa vlasti ispunilo zakonsku obavezu usvajanja planova integriteta. 

U prošloj godini je, kako se navodi, porastao broj registrovanih lobista u odnosu na prethodne godine, što ukazuje na povećanje zainteresovanosti građana za obavljanje poslova lobiranja. 

„Proaktivnom ulogom Agencije je obezbijeđeno poštovanje Zakona o finansiranju političkih sujekata i izbornih kampanja u prošloj godini, kao i transparentnost upotrebe javnih resursa u toku izbornih kampanja“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je ASK izvršio kontrolu 34.301 dostavljenog izvještaja političkih subjekata, organa vlasti i pravnih lica, kao i 3.389 kontrola poštovanja zabrana i ograničenja u izbornim kampanjama.

„Agencija je prepoznala niz nepreciznosti i nedostataka u pravnom okviru, koji utiču na pravnu sigurnost i efikasnost primjene zakona. Agencija je zato nadležnom skupštinskom Odboru dostavila preporuke za dalje unapređenje zakonodavnog okvira u ovoj oblasti“, kaže se u saopštenju. 

ASK je, realizujući preporuku Evropske komisije, u julu prošle godine počela sa direktnim izdavanjem prekršajnih naloga, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, i od tada je izdat 21 nalog, od kojih je naplaćeno devet u iznosu od oko tri hiljade eura.

Zbog kršenja zakona iz svoje nadležnosti, Agencija je u 2018. podnijela ukupno 436 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka, od čega su okončana 442 postupka, izrečeno 245 novčanih kazni i 86 opomena. 

Navodi se da su izrečene novčane kazne u iznosu od preko 100 hiljada eura, dok su sudovi za prekršaje izrekli tri mjere oduzimanja imovinske koristi okrivljenima u iznosu od 12,54 hiljade eura.

Agencija je, kako je saopšteno, nastavila sa intenzivnim informativnim i antikorupcijskim kampanjama u cilju jačanju znanja opšte javnosti i obveznika antikorupcijskih zakona o nadležnostima ovog organa, kao i jačanja nivoa javne svijesti o problemu korupcije. 

U Finansijskom izvještaju koji je usvojio Savjet navodi se da je budžet Agencije za prošlu godinu iznosio 1,8 miliona eura, od čega je utrošeno oko 1,5 miliona.

Na sjednici je konstatovano da je Budžet u protpunosti namjenski realizovan, uz racionalnu potrošnju sredstava. 

 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari