1
min read
A- A+
Pročitano

Šćepanović: Osnovni sud ne može da odlučuje o odlukama Skupštine

09/02/2018 - 13:49
Autor:Fos Media
811 pregleda

Osnovni sud ne može da odlučuje o odlukama Skupštine, kazala je poslanica Demokratske partije socijalista Marta Šćepanović ističući da je parlament najviši zakonodavni organ u državi, iza čijih odluka stoji Ustavom predviđena većina glasova poslanika.

Sćepanović, arhiva, foto: Skupština.me

Sćepanović, arhiva, foto: Skupština.me

U reagovanju na rješenje Osnovnog suda, kojim se nalaže Skupštini da Gorana Đurovića vrati na mjesto člana Savjeta Radija i televizije Crne Gore (RTCG) u roku od osam dana, Šćepanović je kazala da je taj sud preko noći postao nadležan za poništavanje odluka parlamenta i određivanje privremene mjere sa nalaganjem Skupštini šta dalje da radi.

Šćepanović je ocijenila da je po toj logici, Skupština izjednačena sa postupcima u predmetima o razrješenju organa u javnim preduzećima i drugim pravnim subjektima, i njen status izjednačen sa javnim preduzećima, a razrješenje člana Savjeta RTCG tretirano kao radni spor.

Ona je istakla da je Skupština najviši zakonodavni organ u državi, iza čijih odluka stoji Ustavom predviđena većina glasova poslanika.

Šćepanović je rekla da se zakonitost na taj način donijetih odluka od organa kojem je povjereno vršenje zakonodavne vlasti, preko noći ispituje pred Osnovnim sudom i taj sud smatra sebe nadležnim da odlučuje o odlukama Skupštine.

Ona je kazala da se u narednom periodu mogu očekivati tužbe za poništaj odluka Skupštine o imenovanju i razrješenju predsjednika i članova Vlade, sudija Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca, Guvernera Centralne banke i određivanje privremenih mjera po takvim tužbama.

"Pa nas ne bi čudilo i određivanje privremene mjere za slučaj odlučivanja o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, o čemu takođe Skupština odlučuje", kazala je Šćepanović.

Ona je rekla da prvi put u pravosuđu Crne Gore Osnovni sud kao redovni odlučuje o odlukama Skupštine i nalazi da je nadležan da štiti pojedinačne interese o kojima je odlučivao parlament.

Šćepanović je kazala da Osnovni sud svojim rješenjem uvodi novi način objavljivanja Odluka Skupštine u Službenom listu, i parničenje pred Osnovnim sudom protiv odluka Skupštine, što Ustav i zakoni Crne Gore ne poznaju.

 

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0

Komentari