2
min read
A- A+
Pročitano

Svi podaci o projektu vijeka Glavnog grada na jednom mjestu

29/06/2020 - 14:42
Autor:Fos Media
134 pregleda

Građani Podgorice od sada sve informacije o projektu “Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici“ mogu pronaći na zvaničnoj veb adresi projekta: „Otpadne vode Podgorica“ (ovpg.me). Sajt je mjesto na kome se mogu iščitati svi podaci o značaju, vrijednosti, nosiocima i partnerima projekta, njegovim rokovima i fazama; ali i pratiti tok realizacije i aktivni radovi na različitim lokacijama.

Foto

Foto : Vodovod i kanalizacija

"Na sajtu se mogu pronaći i odgovori na pitanja koja su do sada najviše interesovala naše sugrađane u vezi sa projektom. Tu je i jednostavna kontakt forma pomoću koje nam svi zainteresovani građani i predstavnici medija i dalje mogu slati pitanja na koja ćemo direktno i brzo odgovarati. Ovo je priča, ne samo o izgradnji novog sistema za prečišćavanje kojim rješavamo konkretan problem s kojim se Podgorica bori godinama, već i priča o njenom opštem razvoju tokom narednih decenija, dugoročnom rješenju problema otpadnih voda, očuvanju životne sredine i hidrologije i poboljšanju kvaliteta života Podgoričana. Dakle, tiče se svakakog građanina i zato nam je važno da svi budu redovno informisani", kazali su iz preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o.

Izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom kolektorskom mrežom realizuje se u okviru projekta „Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici“ i predstavlja primarni projekat sa aspekta održivog razvoja Glavnog grada Podgorice.

Projekat se realizuje u tri faze izgradnje kanalizacione mreže i proširenja njenih kapaciteta. Prva, aktuelna faza dugoročnog poboljšanja sakupljanja i prečišćavanja komunalnih otpadnih voda za grad Podgoricu predviđa sljedeće komponente:

 Izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda:

1. Novo mehaničko-biološko Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) kapaciteta od 230 000 ekvivalent stanovnika do 2045. godine;
2. Postrojenje za tretman kanalizacionog mulja (PTKM) u cilju dobijanja električne energije i tople vode;
3. Postrojenje za spaljivanje ostatka kanalizacionog mulja PSKM (uključujući spaljivanje svih organskih ostataka).

 Proširenje kanalizacione mreže:

4. Odvodni/primarni cjevovod, odnosno kolektor;

5. pješački cjevovodni most preko rijeke Morače (prenosni kolektor);
6. proširenje sekundarne mreže (oko 18.500m) – kao prva faza planiranog povećanja broja potrošača povezanih na kanalizacionu mrežu;

7. Unapređenje upravljanja otpadnim vodama u vinariji „13. jul – Plantaže“.

U maju 2020. godine, u skladu sa planom, započeta je izgradnja primarnog cjevovoda koji će povezati postojeće i buduće postrojenje i to radovima duž Ulice 8. marta na Zabjelu. Početak izgradnje sekundarne kanalizacione mreže ozvaničen je takođe u maju, otvaranjem radova u naselju Konik, s kojima paralelno teku radovi na dijelu sekundarne mreže koja prolazi kroz naselja Murtovina, Zlatica i Zagorič. Najavljen je i skori početak gradnje pješačkog cjevovodnog mosta za prenos hidrotehničkih instalacija sa desne na lijevu obalu Morače, a 26. juna 2020 raspisan je i pretkvalifikacioni poziv za izgradnju najznačajnijeg segmenta projekta: postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, postrojenja za tretman mulja i postrojenja za inseneraciju mulja. Početak ovog dijela radova predviđen je okvirno za februar 2021. godine.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari