1
min read
A- A+
Pročitano

UKCG: Crna Gora i Srbija za kratko vrijeme izgubile dva velika duhovnika

21/11/2020 - 13:25
Autor:Fos Media
202 pregleda

"Udruženje književnika Crne Gore s bolom i nevjericom je primilo tužnu vijest da se dana 20. novembra 2020. ljeta Gospodnjeg, posle kraće i teške bolesti od korona virusa, upokojio Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej u Vojnomedicinskom centru na Karaburmi u Beogradu", saopšteno je iz ovog udruženja.

Foto: Udruženje književnika Crne Gore

Foto: Udruženje književnika Crne Gore

Povodom smrti Njegove svetosti, patrijarha srpskog Irineja, UKCG je uputio izraze najdubljeg saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Srbiji i rasijanju, u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i svim drugim zemljama svijeta.

"Uz osjećaj dubokog pijeteta UKCG ukazuje da su Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici izgubili ličnost neponovljive duhovnosti, koja je sve svoje ljudske, duhovne i intelektualne moći usmjeravala na mir i dobro vjernika Srpske pravoslavne crkve, i na skladan međunacionalni i međukonfesionalni suživot svih građana u Srbiji i okruženju. Upokojenje patrijarha Irineja izaziva istinsku tugu i duboki pijetet u svim pravoslavnim krugovima svijeta, a njegov lik i duhovno djelo ostaju da svijetle kao luča, poziv na poštovanje pravoslavne i svih drugih vjera, koje svoju najbolju potvrdu pronalaze u afirmaciji svojih duhovnih načela i svih drugih priznatih konfesija u Srbiji, na Balkanu i u svijetu", navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Crna Gora i Srbija su, navode iz UKCG, voljom neumitne sudbine za kratko vrijeme izgubile dva velika duhovnika, koje je Bog prizvao sebi, mitropolita Amfilohija i patrijarha Irineja, što predstavlja nenadoknadiv gubitak za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vjernike. 

"Svima nama predstoji da na dostojanstven način odamo poštu sjenima patrijarha Irineja, najvišeg crkvenog velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve, svjesni da ga je Bog primio u svoje okrilje kao duhovnika svetačkog lika, koji će ostati zapamćen kao hristoliki čovjek, koji je pohodio ovu zemlju na ponos Njegove crkve i svih njenih vjernika u Srbiji i rasijanju. Neka je patrijarhu srpskom Irineju, božjem izaslaniku u ovom trošnom zemaljskom svijetu, i na nebesima vo vjeki vjekov, vječna slava i hvala", zaključuju u saopštenju.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari