2
min read
A- A+
Pročitano

Upoznajte Amira: Odličan matematičar, dobitnik nagrade iz Fonda za talente, ljubitelj gitare, stranih jezika i istorije

11/01/2019 - 9:21
Autor:Violeta Rovčanin
2507 pregleda

Za Amira Kolića, učenika prvog razreda Gimnazije „Miloje Dobrašinović“, matematika nije samo još jedan školski predmet koji zahtijeva dodatni napor. Ona mu je ljubav, razonoda, način života, opuštanje, rekreacija... Učestvovao je na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima na kojima je ostvario zapažene rezultate. Pored matematike ima i brojne hobije, a dobitnik je i nagrade iz Fonda za kvalitet i talene Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

„Moj prvi kontakt sa kompjuterom i tehnološkim svijetom je bio upravo način da istražujem svijet nauke. Učenjem, otkrivanjem i tumačenjem nekih teorija, shvatio sam da je matematika najčistija nauka, nukleus života i jezik univerzuma. One povezuju prirodni i društveni svijet“, kaže Amir za FOS.

Prvi put se iz matematike takmičio u sedmom razredu na Olimpijadi znanja. Od tada niže samo uspjehe.

„Upravo te godine, matematiku počinje da mi predaje nastavnica Nevena Ljujić koja je u meni prepoznala veliko matematičko umijeće. Moram se vratiti malo unazad kada je i moja učiteljica shvatila da sam ja matematički obdaren, ali prosto, nije bilo prilike da se takmičim“, priča naš sagovornik.

Na državnom takmičenju iz matematike u devetom razredu osvojio je drugo mjesto. Na Olimpijadi znanja iz matematike (deveti razred) je bio četvrti, na Olimpijadi na kojoj se takmičio u osmom razredu bio je treći. Na Olimpijadi znanja u sedmom razredu je bio prvi sa maksimalnim brojem poena. Osim toga, ovaj Bjelopoljac je učestvovao i na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi, takođe u devetom razredu.

„Matematika je suplementarni način života, tako da poznavanje matematike doprinosi boljem saznanju svijeta i svih ostalih predmeta. Ja ne smatram da je ona teška, već preporučujem logičko zaključivanje, puno vježbanja, razmišljanje i razumijevanje prilikom rada. U osnovi za matematiku, pretpostavljam, morate imati matematički gen“, kaže Amir za naš poral i dodaje:

„Smatram da vježbanje matematike ili spremanje za takmičenje ne mogu da se ograniče vremenskim intervalima. Prosto, za matematiku i za sve prirodne predmete, vježba se iz velike ljubavi i hobija, kad god imamo vremena. Malo je intenzivnije pred samo takmičenje s obzirom da tu postoje jasno definisana pravila i zbirke za takmičenja.“

Osim matematike, ovaj mladi Bjeopoljac je talentovan i za druge predmete, a osim toga posvećen je i umjetnosti.

„Moja prva ljubav je poznavanje engleskog jezika koji razumijem još od svoje treće godine. Sada ga tečno govorim, učim i ostale strane jezike, sviram gitaru i volim da istražujem istorijske činjenice“, priča nam talentovani Amir.

Dobitnik je nagrade iz Fonda za kvalitet i talente Ministarstva prosvjete Crne Gore.

„Očekivao sam ovo i smatram da je to odličan motivacioni gest za sve učenike, a posebno za učenike koji osvajaju narade iz prirodnih nauka. Za mene nagrada nema materijalnu svrhu. Ona je podstrek za još veća ulaganja u sopstveno znanje kako bi doprinijeli razvoju svoje opštine i države“, priča naš sagovornik i dodaje:

„Kada sam bio na Balkanijadi u Grčkoj, oduševilo me je to što su moji vršnjaci iz regiona uložili vremena, vježbanja, truda i zalaganje mentora kao i države na svoje usavršavanje. Zato su uvijek osvajači najboljih nagrada na međunarodnim takmičenjima, što je za mene veliki izazov jer se nadam da ću jednog dana predstavljati Crnu Goru u Evropi i svijetu.“

Za svaki uspjeh je ključna i podrška, a nje Amiru ne fali. Porodica, prijatelji, nastavnici... Svi su tu da mladom talentu daju vjetar u leđa i podstkanu ga na nove izazove i uspjehe. Podrška je važna i sada kada se Amir sprema za državno takmičenje iz matematike za srednjoškolce.

„Takođe, imam jasno definisan plan što se tiče školovanja i usavršavanja. Samo je pitanje koliko su moji roditelji, Opština i Ministarstvo prosvjete spremni da zajednički realizujemo cilj. Želja mi je da jedan dio srednjoškolskog usavršavanja provedem u inostranstvu a nakon toga upišem biološki ili kompjuterski inženjering. Glavni cilj mi je da krunu svog školovanja prenesem kroz edukovanje u našoj državi“ kaže naš sagovornik.

Ono što je sigurno, od matematike neće odustati.

„Moj cilj je jasno definisan i kao što sam i na početku rekao, matematika  je vezivni sistem i jezgro cijelog svijeta“, zaključuje Amir za FOS.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari