1
min read
A- A+
Pročitano

Zdravstveni sistem spreman na eventualni atak virusa korona

25/03/2020 - 18:22
Autor:Fos Media
225 pregleda

Reprezentativni sindikati zdravstva Crne Gore su na današnjem sastanku sa potredsjednikom Vlade Milutinom Simovićem, ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem, direktorom Instututa za javno zdravlje Bobanom Mugošom i direktorom Kliničkom centra Jevtom Erakovićem dali punu podršku Vladi, Kriznom štabu i Koordinacionom tijelu za borbu protiv Covida - 19.

foto

Foto: RTCG

Oni su konstatovali da je zdravstveni sistem spreman na eventualni atak virusa Covida - 19 da sve učini za zaposlene i pacijente.

"Zaštitne opreme ima dovoljno. Kada su u pitanju maske koristimo sopstvene zalihe, nešto smo šili i naravno sterilisali dok ne stigne veliki kontigent za nekoliko dana jer je ih je već država poručila. Briseva ima sada dovoljno. Ko će se uzorkovati na virus je procjena epediomološke i infektivne službe, naravno zavisno od simptomatologije koju pacijent ima", kazala je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić.

Ona je navela da će zaposleni u zdravstvu dati aktivni doprinos tako što će se pridržavati preporuka, mjera i protokola za ponašanje u ovim teškim situacijama.

"I veliki sistemi se u jednom trenutku nijesu snašli. Mi smo mali sistem, ali smo pravovremeno i dobro reagovali. Nadam da će u narednom periodu, odnosno sredinom naredne nedjelje, kada očekujemo ekspanziju, cijeli zdrastveni sistem i zaposleni spremno odgovoriti ovoj pošasti koja je napala cijeli svijet. Računajući na to opremili smo u granicama mogućeg. Imamo edukovan kadar, imamo zaposlene. Formirali smo i timove, oni su sada kućama zato što je obim posla smanjen da bismo ih štedjeli za eventualni atak Covida - 19", kazala je Krivokapić.

Kako je istakla svi smo u ovom sistemu zajedničkim snagama da se borimo i da bi dali doprinos kako bi izašli iz ove teške situacije.

"Pacijenti su sa svoje strane našli za shodno da se zaista pridržavaju i da samo hitni slučajevi dolazi na preglede", kazala je Krivokapić.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari