2
min read
A- A+
Pročitano

Jevrić: Regionalni vodovod neće bankrotirati

15/08/2018 - 18:16
Autor:Fos Media
134 pregleda

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje neće bankrotirati, uprkos činjenici da je od utorka pod blokadom koja proističe iz odluke Apelacionog suda o isplati 12 miliona eura kompaniji Strabag, poručio je direktor tog javnog preduzeća, Goran Jevrić.

a

Foto: Bar Info

U izjavi Jevrića dostavljenoj medijima navodi se da je to kontatovano na današnjoj sjednici Upravnog odbora Regionalnong vodovoda.

Jevrić je podsjetio da je, nakon višemjesečnog kašnjenja u realizaciji ugovora za izgradnju kontinentalnog kraka regionalnog vodovodnog sistema za crnogorsko primorje, koji su 1. aprila 2008. godine zaključili sa Strabagom, i brojnih propusta tokom izvođenja radova, u decembru naredne godine Regionalni vodovod raskinulo ugovor sa austrijskom kompanijom.

Prema njegovim riječima, nakon raskida ugovora Regionalni vodovod je preuzeo radove u hidrološki najnepovoljnijem periodu godine, i već 28. jula 2010. godine su potekle prve količine vode ka opštinama Budva, Kotor i Tivat.

„Čime je spašena turistička sezona te godine, a sam projekat, kako se pokazalo u narednim godinama, je opravdao slogan „Projekta koji je promijenio Crnu Goru““, dodao je Jevrić. 

Kako je naveo, od tada je, kroz uredno vodosnabdijevanje, značajno unaprijeđen kvalitet života svih stanovnika crnogorskog primorja, „a o uticaju na turističku privredu dovoljno govore podaci o rastu prihoda od turizma i stranih direktnih investicija, kojih sigurno ne bi bilo da na primorju i dalje ima nestašica vode za piće“.

„Ne ulazeći u analizu i komentar sudskih presuda povodom odluke o isplati 12 miliona eura kompaniji Strabag, Upravni odbor konstatuje da je identičan stav stavu Regionalnog vodovoda po ovom pitanju imao i Privredni sud, nalazeći da se ne može priznati nadležnost arbitražne institucije koja prethodno nije bila ugovorena između ugovornih strana“, istakao je Jevrić.

On je kazao da je Regionalni vodovod u prethodnim mjesecima preduzeo niz aktivnosti na očuvanju osnovne djelatnosti preduzeća i urednom snabdijevanju vodom crnogorskog primorja tokom glavne turističke sezone, uprkos ovom velikom, naslijeđenom poslovnom izazovu. 

„U tom smislu se sa zadovoljstvom može konstatovati da je dosadašnji period turističke sezone protekao bez problema po pitanju vodosnabdijevanja iz regionalnog vodovodnog sistema, a za očekivati je da se takav trend nastavi i u predstojećem periodu“, rekao je Jevrić. 

Pored toga, kako je naveo, u saradnji sa ministarstvima finansija i održivog razvoja i turizma, osigurana je održivost državnih garancija za međunarodne i domaće kredite koje je izdala Vlada za narednih nekoliko mjeseci.

„Čime je ukupan dug prema Svjetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Erste banci sa 36 miliona eura sveden na oko 14 miliona, jer je Regionalni vodovod do sada otplatio preko 22 miliona eura glavnice, uz podrazumijevano izmirenje svih poreskih obaveza prema državi, poslovnim partnerima i zaposlenima“, precizirao je Jevrić.

Kako je kazao, Upravni odbor je na današnjoj sjednici usvojio tri modela za rješenje ove situacije, a u saradnji sa Vladom će u narednom periodu donijeti odluku o optimalnom rješenju, kako bi se osim ovog izazova dodatno omogućio nastavak započetih razvojnih projekata. 

To se, pojasnio je Jevrić, u prvom redu odnosi na povezivanje opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem, zatim na početak izgradnje 11 kilometara cjevovoda kao druge faze sistema na dionici Budva-Tivat, kao i na izgradnju lokalnih vodovodnih mreža u opštini Bar. 

Upravni odbor je ocijenio da će realizacija razvojnih projekata obezbijediti dodatne prihode preduzeću i omogućiti brže i sigurnije izvršenje svih obaveza Regionalnog vodovoda u vezi rješenja ovog poslovnog spora.

„Sa druge strane, Upravni odbor i menadžment Regionalnog vodovoda očekuju da će kompanija Strabag, kao značajan činilac u privredi Crne Gore, imati poslovnog senzibiliteta i da će u ovom trenutku pokazati svoj profesionalni odnos, društvenu i sveukupnu odgovornost“, zaključio je Jevrić.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari