1
min read
A- A+
Pročitano

Zbog obustave saobraćaja ŽPCG mjesečno gubi 170 hiljada eura

25/03/2020 - 9:27
Autor:Fos Media
168 pregleda

Željeznički prevoz (ŽPCG) će obustavljanjem javnog prevoza putnika u unutrašnjem i međunarodnom željezničkom saobraćaju ostati bez mjesečnih prihoda od 170 hiljada eura, saopštio je predsjednik Odbora direktora te kompanije Eldin Mucević.

aa

Foto: Željeznički prevoz Facebook

Nacionalni koordinacioni tim za zarazne bolesti donio je početkom prošle sedmice mjere zaštite građana od koronavirusa, među kojima su obustavljanje javnog prevoza putnika u unutrašnjem i međunarodnom željezničkom saobraćaju.

Prema riječima Mucevića, zavisno od dužine trajanja obustave prevoza putnika zavisiće i iznos štete koju će pretrpjeti ŽPCG, piše Pobjeda.

„Stvarni iznos moći ćemo da utvrdimo po uspostavljanju saobraćaja. Očekujemo razumijevanje korisnika usluga da je viša sila uslovila obustavu saobraćaja, te da ćemo zadržati sve korisnike“, rekao je Mucević.

U ŽPCG se nadaju da obustava saobraćaja neće dugo trajati i da će kompanija uspjeti da isplaćuje zarade zaposlenima, kojih je trenutno 376.

„Servisiranje ostalih obaveza može da bude upitno. Preduzeće ima veliki nagomilani dug iz prethodnih godina koji djelimično otplaćujemo, što otežava normalno funkcionisanje“, kazao je Mucević.

On je dodao da se jedna od olakšica u Vladinom paketu mjera tiče i njihovog preduzeća, jer će biti moguće odlaganje uplata poreza i doprinosa na zarade.

„Donesen je plan kontrolisanog procesa rada u preduzeću za narednih 15 dana. Uskladu sa odgovornim pristupom o realizaciji predloženih mjera Vlade organizujemo rad od kuće na takav način da su svi zaposleni potpuno posvećeni i dostupni na brojeve telefona, kao i u redovnim okolnostima“, objasnio je Mucević.

On je naveo da ŽPCG preduzima sve potrebne mjere kako bi vozna sredstva i cjelokupna imovina preduzeća ostala neoštećena na bilo koji način, dok traje obustava saobraćaja, a time takođe i spremna za nastavak redovnog obavljanja saobraćaja u skladu sa odlukom nadležnih institucija.

Mucević je saopštio da je u toku priprema godišnjeg izvještaja o poslovanju koji će biti usvojen na redovnoj Skupštini akcionara u narednom period, nakon čega će se znati tačni rezultati.

„Ono što možemo reći je da smo u prošloj godini imali porast prihoda od prodaje karata i smanjenje broja zaposlenih u odnosu na 2018. godinu. Poslovna očekivanja za ovu godinu nijesu optimistična zbog trenutne obustave saobraćaja, kao i zbog neizbježnog uticaja koronavirusa na predstojeću turističku sezonu, koja je inače veoma bitna za ukupne prihode ŽPCG“, zaključio je Mucević.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari