2
min read
A- A+
Pročitano

Zaštićeni svjedok progovorio, Radulovića nisu ni zvali

14/09/2018 - 11:59
Autor:Fos Media
4869 pregleda

Danas je u 17 sati počelo saslušanje zaštićenog svjedoka kodnog imena Jadranko Jonski koji je i ranije SDT-u ispričao navodni plan kriminalne grupe koju su, kako se sumnja, organizvali Ranko Radulović i Erogen Brajović. Međutim, Radulovićev sin Željko nije dobio poziv, kao ni njegov branilac Sava Kostić.

a

Foto: FOS Media

Kostić je ovu informaciju potvrdio u razgovoru za FOS i istakao da je to bila zakonska obaveza sudije za istragu.

Advokat smatra da se saslušavanjem zaštićenog svjedoka bez njihovog prisustva na drastičan način krše odredbe ZKP-a i osnovno pravo okrivljenih, a to je pravo na odbranu i pravo da se brane uz pomoć branioca.

"Sudiji za istragu sam poslao zahtjev za uvid u spise predmeta i kopiranje istih jer mi SDT nije dozvolilo uvid u spise predmeta već po svom nahođenju kopiralo potpuno nebitne spise i one koje se ne odnose na moje branjenike. Potpuno mi je neshvatljivo i neprihvstljivo da se na ovakav način saslušava zaštićeni svjedok kada nijesu ispunjene procesne pretpostavke za održavanje istog a to je da ja i moj branjenik Radulović Željko nijesmo pozvani na to ročište. Takva radnja sudije za istragu je apsolutno nedozvoljena a zapisnik o saslušanju zaštićenog svjedoka kod ovakvog stanja stvari i nezakonitosti jeste pravno nevaljan dokaz", ocijenio je Kostić.

Podsjećamo, Željko Radulović je uhapšen 22. juna ove godine kao član klriminalne grupe koj SDT sumnjiči za planiranje više ubistava, među kojima su navodno i likvidacije visokih zvaničnika tajne službe i tužilaštva.  Pušten je da se brani sa slobode 22. avgusta.

Zaštićeni svjedok, Dejan Vujović je uhapšen početkom juna. Na teret su mu tada stavljena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, teško ubistvo u pokušaju, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. 

On je više puta saslušavan u Specijalnom državnom tužilaštvu, gdje je priznao krivična djela koja je trebalo da počini, ali je navodno odao i saradnike, kao i planove i radnje lica koja su trebala da počine krivična djela za koja on nije bio zadužen. Nakon njegovog iskaza, uslijedila je ekspresna akcija hapšenja organizovane kriminalne grupe iz Nikšića. 

On će zbog tog statusa imati potpunu policijsku zaštitu, obezbjeđenje najvišeg nivoa, a osim što će mu biti promijenjeno ime, prezime i drugi identifikacioni podaci, on će navodno dobiti i novu lokaciju stanovanja. S obzirom na to da postoji opasnost da Vujović bude likvidiran zbog informacija koje je ispričao, mjesto njegovog boravišta je, navodno, nekoliko puta promijenjeno.

Pročitajte još: FOS priča: Svjedok saradnik prevario tužilaštvo u slučaju Ranka Radulovića?

Osim Radulovića, Brajović Erogena, Stefana Radulovića, Stefana Perovića, Nikole Mandića, Darka Vickovića, Luke Radulovića,  bosanskih državljana Nenada Lubure i Radivoja Preradovića, obuhvaćeni su i Igor Vukotić, Ivan Todorović, Radoš Petrušić, Ratko Martinović, Miladin Dedović i Nikola Mršić kom se sudi za ubistvo Gorana Lenca. 

Istražitelji sumnjaju da je na čelu grupe Brajović čija organizacija je izvršavala više krivičnih djela poput zelenaštva, nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Organizacija je navodno trebalo da ima međunarodni karakter, odnosno njeno djelovanje trebalo je da se proširi na Srbiju i druge države u regionu. Sumnja se da je upravo Brajović naredio da se ubije Vjekoslav Lambulić navodno zbog krvne osvete. Eksplozivna naprava namijenjena njemu koštala je 20 hiljada eura. 

Na meti i visoki službenici policije ?

Radulović je ranije negirao optužbe, ali SDT sumnja da se upravo on sastajao sa navodnim članovima škaljarskog klana sa kojima je trebalo da liši života više lica, a na meti su se našli i policijski službenici. Naime, dva policijska službenika trebalo je da budu likvidirana, a istražitelji provjeravaju ko je sa sljedećeg spiska trebalo da bude meta: Zoran Lazović, Duško Golubović ili Duško Koprivica i njegov sin Strahinja Koprivica.

Pročitajte još:

 

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari