2
min read
A- A+
Pročitano

FOS tema: Treba li za ubistva djece uvesti doživotni zatvor?

02/12/2019 - 11:43
Autor:Anđela Đikanović
774 pregleda

U Srbiji su juče stupile na snagu izmjene Krivičnog zakona kojima je, između ostalog, predviđena doživotna kazna zatvora za neka od najtežih krivičnih djela. Kako se navodi, doživotna robija predivđena je za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu sa prijedlogom Fondacije "Tijana Jurić" koji je podržalo oko 160.000 građana.

fos media

Foto: Ilustracija

U Crnoj Gori slična vrsta inicijative postojala je nakon ubistva petnaestomjesečnog dječaka P.J. za čiju smrt su okrivljeni njegova majka i očuh kojima se sudi. Građani su tada potpisali peticiju i uputili inicijativu "Pavlov zakon" koja nije mogla da stupi na pravnu snagu s obzirom na to da se zakon ne može mijenjati niti primjenjivati retroaktivno, kako se to tekstom peticije tražilo. Kakav je danas stav Crne Gore povodom kaznene politike za ubistva djece?

"Ja mislim da je za najteže zločine kao sto je ubistvo djeteta od strane lica koja su opasna po okolinu jedino ispravno rješenje trajna izolacoja da ne bi ponovili zločin budući da je praksa pokazala da se ne mogu popraviti u ponašanju", smatra kriminolog Velimir Rakoćević. 

Pročitajte i ovo: FOS otkriva: „Pavlov zakon“ pada u vodu, peticija nedozvoljena?

On je u razgovoru za FOS istakao da je važnije da se pomenuta lice osujete u vršenju zločina od svega drugog jer se, kako je dodao, na taj način sprečava stradanje nevinih osoba. Rakočevića smo pitali za postojeće zakonsko rješenje, te okolnosti koje se odnose na maloljetnike koji su izvršili ovakva krivična djela.

rakocievc

Rakočević, foto: FOS media

"Mislim da je nedostatak našeg rješenja u tome što se ne može izreći kazna dugotrajnog  zatvora od 30 do 40 godina osobama koje nijesu navršile 21 godinu života već samo kazna zatvora do 20 godina. Starijem maloljetniku a to su lica od 16 do 18 godina, može se izreći samo maloljetnički zatvor od 6 mjeseci do pet godina, a u najtežim slučajevima do 20 godina. Trebalo bi razmisliti o tome da se za najteže zločine uvede doživotni zatvor i da se on može primijeniti i na starije maloljetnike i mlađa punoljetna lica ako su izvšili najteže zločine prema djeci", naveo je Rakočević.

Usvajanje izmjena Krivičnog zakona u Srbiji pozitivno su komentarisali građani i u Crnoj Gori koji su ogročeni povodom blage kaznene politike za slučejeve mučenje, zlostavljanja, obljube i ubistva maloljete djece. 

To potvrđuju i rezultati naše ankete u kojoj se velika većina građana izjasnila povodom ovog pitanja.

Iz organizacije "Pavlov zakon" podsjećaju da su se nakon slučaja malog Pavla dešavali i drugi slični zločini.

"Mislim da, kada bi se usvojio ovakav zakon i u Crnoj Gori, da bi ovakvih zločina bilo manje jer oni koji su počinioci bi u svom kukavičluku zaustavili svoju šaku kojom su krenuli da usmrte dijete. Veoma podržavam i pozdravljam odluku u Srbiji da se uvede doživotna kazna djecoubicama jer je to zaista najmanje što može neko da učini", kazala je predstavnica pomenute organizacije Emina Rizvić.

protets

Kako je poručila, ova organizacija neće odustati od nauma da se izbore za "Pavlov zakon". Napominje i da je u zemlji kao što je Crna Gora i dalje "sramota prijaviti komšiju" iako se iz njegovog stana čuju krici djeteta i iako svjedočimo nasilju u toj porodici. 

Podsjećamo, u slučaju P.J. više komšija je novinarki FOS-a ispričalo kako je "tu vazda vriska bila", ali niko od navedenih osoba sa kojima smo tada razgovarali nije prijavio policiji slučaj. Nasilje nad djetetom od strane majke i očuha rezultiralo je mučenjem i brutalnim ubistvom. U optužnici Višeg državnog tužilaštva navodi se kako su njih dvoje 4. februara ove godine u kući optužene Jelene Jovović u Podgorici zajedno ubili dječaka kojeg su prethodno zlostavljali u periodu između novembra 2017. godine i 4. februara 2018. Sin Jelene Jovović, koji je 4. februara u Dječju bolnicu u Podgorici primljen bez znakova života i kojeg su ljekari uspjeli da reanimiraju, nije izdržao i već sjutradan podlegao teškim povredama.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari