1
min read
A- A+
Pročitano

"Nismo čuli ni naznaku kajanja ljekara za smrt Ivane Šoć!"

08/11/2018 - 17:35
Autor:Anđela Đikanović
2100 pregleda

Završeno je suđenje doktoru Draganu Obradoviću, Bogdanki Andrić i Brankici Dupanović koji se terete za nesavijesno liječenje Cetinjanke Ivane Šoć koja je preminula od posljedica virusa H1N1.

foto: facebook, fos media

foto: facebook, fos media

"Smatram da je dokazano da se u konkretnom slučaju radi o najočiglednijem primjeru nesavijesnog liječenja pacijenta, o potpunoj nebrizi i bahatosti optuženih lica, pritom prvenstveno misleći na ordinarijusa Dragana Obradovića i načelnicu odjeljenja na kom je liječena Ivana, Bogdanku Andrić. To je rezultiralo najtežom mogućom posljedicom, gubitkom života", navodi se u završnoj riječi porodice Šoć.

Branilac Obradovića advokat Zdravko Begović ocijenio je da tokom postupka nije dokazano da je Obradović izvršio djelo koje mu se stavlja na teret. On je, prema mišljenju advokata, postupao u skladu sa pravilima struke i nauke i načelima kodeksa medicinske etike. Begović ističe da je učinjeno sve da u granicama stručnog znanja i profesionalne odgovornosti da bi se pokojnoj Šoć pružila adekvatna medicinska pomoć.

Sa druge strane, porodica smatra da su ljekari bili više nego neoprezni, grubi, nezainteresovani... 

"Od okrivljenih Obradović i Andrić nismo čuli ni najmanju naznaku griže savijesti, žaljenja, traženja oprosta, krivice i kajanja, a bilo je dosta vremena i prilika da to pokažu".

Porodica je za Obradovića i Andrićku zatražila maksimalnu kaznu, dok su za Dupanovićku ocjenu ostavili sudu.

Podsjećamo, Šć je od 12. do 18. februara, 2011. godine liječena  na Infektivnoj klinici Kliničkog centra, a prema navodima njene porodice tom prilikom joj nije uspostavljena adekvatna dijagnoza. Ljekari su mislili da se radi o hipohondriji, odnosno umišljenom bolesniku. Ivana je samo dan nakon otpusta preminula. Obdukcija je pokazala da je smrt nastupila usljed komplikacija neliječenog gripa AH1N1.

Pročitajte još:

 

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari