1
min read
A- A+
Pročitano

Presječen međunarodni šverc: Oduzete cigarete vrijedne 43 miliona eura

14/04/2019 - 9:02
Autor:Fos Media
1448 pregleda

Uprava policije tokom prethodne godine oduzela je skoro 37 miliona komada cigareta. Da je šverc duvanskih proizvoda jedan od „unosnijih poslova” u Crnoj Gori i da raste iz godine u godinu pokazuju i podaci da je godinu ranije oduzeto deset puta manje cigareta.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Akcije zapljene nelegalnih duvanskih proizvoda izvodili su policajci tokom redovnih ili planskih aktivnosti, u nekim slučajevima i sa kolegama iz Uprave carina. U akcijama, kojima su presječeni međunarodni šverc cigareta ali i nedozvoljena ulična prodaja, oduzete su cigarete vrijedne skoro 43 miliona eura, piše Dan.

Prema podacima iz izvještaja o radu i stanju u upravnim poslovima Ministarstva unutrašnjih poslova za 2018. godinu navedeno je da je u oblasti borbe protiv krijumčarenja i nedozvoljene trgovine cigaretama nadležnim državnim tužiocima procesuirano 45 krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela nedozvoljena trgovina i krijumčarenje cigareta. Godinu ranije podneseno je duplo manje, odnosno 21 prijava.

“Realizacijom tih aktivnosti privremeno je oduzeto 36.993.740 komada cigareta”, piše u izvještaju, u kom dodaju da je tokom 2017. oduzeto duvanskih proizvoda ukupno 3.876.580 komada.

Specijalnom državnom tužiocu podnijete su dvije krivične prijave, kao rezultat sprovođenja kriminalističkih istraživanja, usmjerenih prema kriminalnim grupama koje se bave krijumčarenjem cigareta na lokalnom i međunarodnom nivou.

“Ovim istraživanjima presječeno je više krijumčarskih ruta i zaplijenjeno 25.490.000 komada cigareta, čija se vrijednost procjenjuje na 41.330.000 eura. Identifikovano je i procesuirano 35 lica među kojima i službenici Uprave carina. Osnovnim državnim tužiocima procesuirane su 43 krivične prijave protiv 45 lica zbog osnovane sumnje da su počinili 38 krivičnih djela nedozvoljena trgovina (cigaretama) i šest krivičnih djela krijumčarenje (cigaretama), koje su realizovane kroz obavještajni projekat „M…” Tokom ovih aktivnosti privremeno je oduzeto 11.503.740 komada cigareta, vrijednosti 1.475.682 eura”, navedeno je u izvještaju.

Specijalnom državnom tužiocu podnijete su tri krivične prijave i 16 dopuna krivičnih prijava, protiv 78 osoba i 65 kompanija, zbog sumnje da su organizovano tajili poreze i doprinose. Materijalna šteta obuhvaćena podnijetim krivičnim prijavama je 3,3 miliona eura.

Tokom 2017. kroz obavještajni projekat „Merlin”, usmjeren na suzbijanje nedozvoljene trgovine akciznim robama, podneseno je 20 krivičnih prijava, protiv 20 osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljena trgovina, kao i jedna krivična prijavu protiv dvije osobe zbog sumnje da su počinili krijumčarenje.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari