1
min read
A- A+
Pročitano

Crna Gora dijeli snažne demokratske vrijednosti sa Sjedinjenim Državama

31/07/2020 - 19:45
Autor:Fos Media
39 pregleda

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović i šef Biroa za evropske poslove Stejt Departmenta SAD ambasador Filip T. Riker razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, uticaju COVID-19 pandemije na predstojeće izbore, dijalogu između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, istrajnim hibridnim prijetnjama i kampanji dezinformacija usmjerenoj protiv Crne Gore od strane malignih spoljašnjih aktera, kao i o crnogorskom pristupnom putu ka Evropskoj uniji.

foto

Foto: Shutterstock

Darmanović je izrazio zahvalnost na američkoj podršci, uključujući pomoć u borbi protiv COVID-19, kao i na pozitivnoj ulozi koju Sjedinjene Države igraju u Crnoj Gori. Naglasio je da Crna Gora dijeli snažne demokratske vrijednosti sa Sjedinjenim Državama, te ponovio crnogorsku posvećenost ka postizanju napretka u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije. Šef crnogorske diplomatije je istakao da je strateško partnerstvo sa SAD-om u vrhu crnogorske vanjskopolitičke agende, naglasivši da je Crna Gora pouzdani član NATO saveza i da smo u potpunosti privrženi promociji zajedničkih vrijednosti i borbi protiv izazova sa kojima se Alijansa suočava.

Riker je podvukao značaj važnosti američko-crnogorskog odnosa, o čemu svjedoči posjeta državnog sekretara Majka Pompea u oktobru 2019. godine, te pohvalio Crnu Goru za ogromna dostignuća u pogledu otvaranja svih pregovaračkih poglavlja u procesu evropske integracije. Pozdravio je crnogorsku posvećenost njenom zapadnom putu, te ulaganje dodatnih napora na zatvaranju pristupnih poglavlja.

Naglašavajući da Sjedinjene Države cijene Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju kao najnovije NATO članice, ambasador Riker je dodao da je njihov doprinos veoma značajan za region. Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju Crnu Goru kao partnera i saveznika u borbi protiv dezinformacija i hibridnih napada od strane malignih spoljašnjih aktera.

Naglašavajući značaj crnogorske suverenosti, oba zvaničnika su se saglasila da je Crna Gora davala važan doprinos Evropi kroz istoriju i založili se za produbljivanje snažnih bilateralnih veza, prijateljstva i saradnje između Sjedinjenih Država i Crne Gore.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari