1
min read
A- A+
Pročitano

DNP: Čirgić avanzovao na talasu nacionalizma, Trinaestojulska nagrada obezvrijeđena

11/07/2018 - 14:45
Autor:Fos Media
145 pregleda

Demokratska narodna partija ističe da će sjutrašnjim dodjeljivanjem Trinaestojulske nagrade za 2018. godinu Adnanu Čirgiću ovo najviše državno priznanje biti do kraja obezvrijeđeno, kao jeftin primjer nagrađivanja za političku podobnost.

nagrada

Foto: Skupština Crne Gore

"DNP otvoreno postavlja pitanje predsjedniku Skupštine, Brajoviću, da li je svjestan važnosti čina koji treba da obavi, a da priznanje uruči profesoru, koji je na talasu nacionalizma avanzovao do visina, koje mu, objektivno gledano, ni po čemu ne leže u tobož naučnom habitusu", piše u njihovom saopštenju koje potpisuje Zoran Lakušić.

Iz ove partije dodaju kako je Trinaestojulska nagrada, proglašenjem Čirgića za laureata, do kraja devastirana i ismijana, te da zahvaljujući DPS-u u Crnoj Gori važe eliminatorni "naučni" parametri: politička podobnost i servilnost.

"Tim prije otužno djeluju ocjene o Čirgiću kao 'vodećem crnogorskom jezikoslovcu današnjice'. Zato još jednom ukazujemo na tragikomične ocjene režimskog žirija, postavljenog da bira po nalogu DPS-a. A mučan čin dodjele Trinaestojulske nagrade Čirgiću imaće i dodatnu sjenku, što ga čak ni takav žiri nije birao jednoglasno", smatraju u DNP.

Scenu dodjeljivanja nagrade će relaksirati rigidni predsjednik žirija, nakon čijeg ustoličenja, podsjećaju iz DNP-a, ovo priznanje "više neće primati izdajnici Crne Gore".

DNP na kraju napominje da je Čirgić godišnje priznanje dobio za dvije-tri knjižice, od kojih je jedna najobičniji priručnik, objavljen u koautorstvu. I to mu je sve naučno pokriće za Trinaestojulsku nagradu.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari