2
min read
A- A+
Pročitano

FOS priča: „Rezultati izbora nisu iznenađenje, albanske partije ne vide a priori u DPS-u zaštitnika svojih interesa“

05/03/2019 - 12:16
Autor:Danilo Ajković
2060 pregleda

Pobjeda koalicije albanskih partija na izborima u Opštini Tuzi nije iznenađenje, a gubitak vlasti Demokratske partije socijalista analitičari sa kojima je FOS razgovarao vide u nedavnoj aferi „Koverta“ i nedovoljnom konsolidovanju snaga u toj partiji do dana održavanja izbora.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

„Nakon gotovo trideset godina neprekidne vladavine Demokratske partije socijalista (DPS) tokom koje je dobre rezultate na izborima ostvarivala u velikoj mjeri i zahvaljujući pritisku na birače i brojnim drugim nedemokratskim praksama, u Crnoj Gori se svaki pad podrške ovoj partiji tumači kao iznenađenje. Rezultat izbora u Tuzima nije nikakvo iznenađenje“, smatra izvršna direktorka Politikon mreže Jovana Marović.

Sa njom je saglasan i direktor Građanske alijanse Boris Raonić, koji smatra da su rezultati izbora u Tuzima bili očekivani za sve one koji su pratili dešavanja tokom kampanje, koja na žalost, kako navodi, nije propraćena u najvećim medijima.

„DPS je iznenađujuće loše koordinisao kampanju, vjerovatno opterećen drugim problemima. DUA je čekala do zadnjeg dana poziv za koaliciju, vlasnici velikih firmi, za razliku od prethodnih izbora, nijesu dali svoj doprinos, kandidati bez uticaja u svojim mikrosredinama, bez adekvatnog odgovora na klijentelističke aktivnosti jednog od partnera, dok je sa druge strane prvenstveno kroz sinergetski efekat, veliku podršku sa Kosova i Albanije, kao i finansijsku iz SAD, kao i mudro sastavljenu listu, od ljudi od povjerenja, kao i pravi balans religijskih različitosti, je doveo do rezultata koji je sjajan za Albanski forum“, smatra Raonić.

Marović smatra da su opšti talas nezadovoljstva i zasićenja uticali na izbore u Tuzima, ali i brojni drugi faktori poput nefokusiranog pristupa DPS-a uzdrmanog buntom na svim nivoima, pa je, kako kaže, dio svojih snaga usmjerio na druge strane.

„DPS je pretrpio štetu zbog afere ”Koverta”. Period između izbijanja ove afere i izbora u Tuzima nije bio dovoljan za konsolidaciju. DPS za loš izborni rezultat krivi visoko pozicioniranje mlađeg kadra na izbornoj listi, a upravo su iz ove partije prije izbora ukazivali da je to snaga u odnosu na druge. U DPS postoji zamor strukture, ali pokušaji podmlađivanja ukazuju da proces tranformacije neće biti bezbolan i bez pada podrške“, smatra Marović.

foto: FOS Media

Ona podsjeća da su albanske partije uvijek ostvarivale dobre rezultate na lokalnom nivou, te da ove partije "ne vide a priori u DPS-u zaštitnika svojih interesa."

„Rezultati izbora u Tuzima mogu uticati i na preispitivanje odnosa na državnom nivou, ali mislim da će se manjinske partije truditi da ostanu u vlasti kako bi sebi obezbijedile što jaču poziciju. Lokalni izbori u Tuzima su i dobra lekcija kako više partija može da formira politički savez i prevaziđe sve razlike ukoliko imaju jasan cilj“, zaključuje Marović.

Raonić pobjednika izbora vidi u Bošnjačkoj stranci, zbog načina na koji je vodila kampanju, ukupnog rezultata, ali i stavova koji su prethodno iznosili i anticipirali ovakav razvoj situacije u Malesiji.

„No, tada DPS nije imao sluha za te stavove“, navodi Raonić i zaključuje:

„Na Albanskom formu je sada izazov veliki u cilju održanja jedinstva, kao i izboru partnera za vršenje vlasti, što bi se moglo odraziti na odnose na državnom nivou.“

Albanski forum je osvojio 16 od 32 odbornička mjesta u lokalnom parlamentu, DPS 10, Bošnjačka stranka četiri a Socijaldemokrate i Demokratska Crna Gora po jedno.

U odnosu na izbore održane 2017. godine DPS je izgubio tri odbornička mjesta, dok albanske partije imaju pet odbornika više nego ranije. Bošnjačka stranka ima jednog odbornika više nego u ranijem sazivu, a Demokrate jednog manje.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari