2
min read
A- A+
Pročitano

Omogućiti institucionalnu vezu poslanika i građana

08/11/2018 - 13:53
Autor:Fos Media
42 pregleda

Bez direktne, institucionalne veze između poslanika i građana ne može biti efektivnog parlamenta, ocijenio je koordinator parlamentarnog programa Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Danilo Kalezić.

foto

MANS je danas, na okruglom stolu, predstavio nacrt procedure o uspostavljanju veze između poslanika i građana.

Kako je kazao Kalezić, u Skupštini ne postoji procedura, odnosno institucionalni mehanizam koji omogućava građanima da se obrate parlamentu sa predstavkom, odnosno sa inicijativom.

„To za posljedicu ima da građani rijetko kontaktiraju Skupštinu. Postoji još dosta problema vezanih za percepciju samih građana prema parlamenta. Kada se građani obrate, dešava se da se inicijative ignorišu i da završe u fiokama u Skupštini“, naveo je Kalezić.

On je kazao da svaki građanin ima pravo, prema Ustavu, da se obrati parlamentu i da neko „uzme tu njegovu inicijativu za ozbiljno“.

Kalezić smatra da bi se uvođenjem procedure jačala institucija Skupštine, njena kontrolna uloga i uloga poslanika.

Skupština, kako je ocijenio, nema jasne mehanizme kojim bi natjerala izvršnu valst da postupi po nekom od njenih zaključaka.

Kako je naveo, potrebno je precizno definisati rokove u kojima će Skupština odgovarati na zahtjeve građana

„Skupština Crne Gore ima problema sa sprovođenjem sopstvenih zaključaka, ona nema institucionalne mehanuzme da isprati sprovođenje“, smatra Kalezić.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Tarzan Milošević kazao je da će ta partije sigurno podržati inicijativu MANS-a o uspostavljanju procedura za komunikaciju između parlamenta i građana.

„Nažalost u proteklom periodu tamo gdje je trebalo građani da budu uključeni, u donošenje važnih odluka koje se odnose na plansku dokumentaciju, zaštitu životne sredine i donošenje budžeta, prisustvo građana na tribinama i sastancima bilo je malo“, naveo je Milošević.

Kako je rekao, zahtjevi građana često su u vezi sa privatnim stvarima i manje su javni interes.

„DPS stoji na raspolaganju da se unaprijedi MANS-ova inicijativa“, kazao je Milošević

Poslanik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić smatra da odnos građana i poslanika nije dovoljno institucionalizovan.

„Nemali broj građana Skupštinu posmatra kao filijalu Vlade, kao ispostavu Vlade, kao neki pečat koji samo treba udariti radi formalizacije procesa“, naveo je Bečić.

On je rekao da je crnogorski parlamenta prije desetak godina dominirao u regionu kada je u pitanju kredibilitet institucije, a danas i postoji narušavanje u tom procesu.

Kako je naveo Bečić , poslanik nije samo pravnik i zakonopisac, to je neko ko je uvijek na raspolaganju građanima.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić rekao je da problem crnogorskog parlamentarizma mnogo više od odnosa sa građanima.

„Parlament služi da rješava najsloženije konflikte u jednom društvu, parlament koji ne vrši svoju ustavnu funkciju je najgori za građane“, dodao je Krivokapić

Komentarišući izjavu komesara za evropsko proširenje i susjedsku politiku Johanesa Hana da će Makedonija i Albanija preteći Crnu Goru u evropskim integracijama, Krivokapić je kazao da je to moguće jer Makedonija ima živ i demokratski parlamentarizam.

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić kazao je da vladavina većine ne znači vladavinu prava.

On je naveo da će podržiti inicijativu MANS-a.

“Procedura je prihvatljiva, ali između normativnog i stvarnog uvijek postoji iskorak“, kazao je Lekić.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša kazao je da nije saglasan sa ocjenom da u parlamentu sjede taster poslanici.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da između građana i poslanika ne postoje institucionalne i zakonske veze i da je u tome suština.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari