1
min read
A- A+
Pročitano

Presuda: Jokić nezakonito razriješen, poništena odluka Skupštine Opštine Kotor

11/06/2019 - 10:20
Autor:Danilo Ajković
2483 pregleda

Upravni sud Crne Gore usvojio je tužbu Vladimira Jokića i poništio odluku Skupštine Opštine Kotor kojom je razriješen funkcije predsjednika te opštine. 

Jokić

Jokić

Ovo je uslijedilo samo nekoliko dana uoči sjednice kotorskog parlamenta koja je zakazana za petak 14. jun,  povodom izbora novog predsjednika opštine, za šta je Demokratska partija socijalista (DPS) kandidovala predsjednika kotorskog DPS-a i poslanika Željka Aprcovića.

Presudom je utvrđeno da je neovlašćeno lice, odbornik Željko Avramović, rukovodio Skupštinom i potpisao spornu odluku, kao i da suprotno Zakonu nisu navedeni razlozi za razrješenje.

Odluku je donijelo tročlano vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Gordana Pot, izvjestilac u ovom predmetu je bila sutkinja Ana Perović Vojinović, a treći član vijeća sudija Dragan Đuretić.

"Za jedne je sud ovakav, za druge onakav, ali je sud svima potreban", kazala je sutkinja izvjestilac u ovom predmetu Ana Perović Vojinović na javnoj raspravi koja je održana 7. juna, odgovarajući na zahtjev Jokića i opunomoćenog predstavnika kotorskog kluba Demokrata Nevena Gošovića, koji su tražili od suda da odmah saopšti datum donošenja presude, pozivajući se na zakonsku odredbu koja to propisuje.

Pročitajte i ovo: Jokić od sudskog vijeća traži da odluče prije izbora novog gradonačelnika

Predsjednica SO Dragica Perović, iako je koalicioni partner sa Jokićevim Demokratama, našla se na tuženoj strani na sudu. Perovićeva je priznala sve navode iz Jokićeve tužbe i apelovala na sud da što prije donese odluku jer, kako je navela, trpi pritisak, dobija šovinističke prijetnje i uvrede u komentarima na portalima medija.

Sudsko vijeće nije dozvolilo odborniku Željku Avramoviću da učestvuje na raspravi, ocjenjujući da ispred SO to pravo ima samo Perovićeva, te je javnu raspravu pratio samo kao javnost.

"Pa nećemo sigurno da saslušavamo svih 33 odbornika", kazala je predsjednica vijeća sutkinja Gordana Pot Avramoviću.

Sud je prethodno odbio da donese privremenu mjeru kojom bi odgodio izvršenje odluke Skupštine Opštine Kotor kojom je Vladimir Jokić razriješen funkcije predsjednika te Opštine, jer je takav zahtjev ocijenjen kao preuranjen.

Pročitajte i ovo: Sud odbio zahtjev za suspenziju Jokićevog razrješenja

Jokić je smijenjen 24. aprila glasovima 18 odbornika SDP-a, DPS-a, SD-a, HGI i LP.

Inicijativu za smjenu Jokića pokrenula je SDP, koalicioni partner (do)sadašnje vlasti u Kotoru, a predlog su podržale DPS, SD i HGI i LP.

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari