1
min read
A- A+
Pročitano

Rajnke: Crnoj Gori treba funkcionalni dijalog u parlamentu

15/04/2019 - 8:05
Autor:Fos Media
62 pregleda

Parlament je mjesto za vođenje debata u ime crnogorskog naroda. I ono što bih voljela da vidim jeste funkcionalni dijalog - znači, napor izabranih predstavnika naroda da čuju one koji su ih izabrali i koriste parlament da riješe sva pitanja, kazala je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke.

Foto

US Embassy Podgorica, Twitter

Ona se nada da će poslanici učestvovati u radu parlamenta kako bi ga osnažili jer je bez njihovog učešća ta institucija oslabljena.

''Fundamentalno pitanje ovdje je - kako Crna Gora rješava svoje probleme i kako se odnosi prema svojoj budućnosti. Protesti su stub demokratije. Moja zemlja ima veoma aktivnu i živu istoriju protesta, od pokreta za građanska prava, do oslobođenja žena i protesti su dio demokratske tradicije. Smatram da je civilno društvo u Crnoj Gori do sada koristilo koncept protesta na miran način da izrazi svoje mišljenje i to je demokratija na djelu. Drugi stub demokratije su slobodni i fer izbori na kojima narod bira pojedince i partije da služe građanima i upravljaju. A upravljanje znači, prije svega, učestvovanje u radu institucija, u ovom slučaju parlamenta. Rekla bih, dakle, da su obje stvari legitimne: poštovanje i funkcionisanje institucije parlamenta i dizanje glasa naroda kroz proteste'', kazala je ona.

Dodaje da bi voljela da vidi funkcionalni dijalog.

''Znači, napor izabranih predstavnika naroda da čuju one koji su ih izabrali i koriste parlament da riješe sva pitanja. Nadam se da će protesti koji su se desili ili će se desiti u različitim djelovima biti mirni i da će obezbijediti platformu preko koje će se čuti različita gledišta. U međuvremenu, nadam se da će poslanici učestvovati u radu parlamenta kako bi ga osnažili jer je bez njihovog učešća ta institucija oslabljena. Parlament je mjesto za vođenje debata u ime crnogorskog naroda'', kazala je Rajnke za Pobjedu.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari