1
min read
A- A+
Pročitano

Šaranović: Banke da se odreknu naplate dodatnih usluga

26/03/2020 - 15:12
Autor:Fos Media
128 pregleda

Poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore Danilo Šaranović poručio je da banke treba da se odreknu naplate dodatnih usluga po osnovu promjene planova otplate kredita.

aa

Foto: Demokrate

Saopštenje Šaranovića prenosimo u cjelosti: 

Koronavirus je u Crnoj Gori za samo nekoliko dana istjerao na površinu sve slabosti našeg sistema u cjelini.  Da nivo odgovornosti na najvišim državnim adresama nije dosegao potreban stepen svjedoči i  višednevno obmanjivanje javnosti kako potencijalni korisnici Vladinog “moratorijuma” na kredite neće biti izloženi dodatnim troškovima.

U više navrata je guverner Centralne Banke Crne Gore, Radoje Žugić, tvrdio da korisnici  kredita kod banaka, mikrokreditnih insitucija i IRF-a neće morati ništa dodatno da plate ukoliko budu koristili Vladinu mjeru odlaganja izmirivanja obaveza po osnovu kredita na period od 90 dana. Međutim, nakon višednevnog pritiska, upravo je institucija na čijem je čelu demantovala Žugića i potvrdila ono na šta smo danima ukazivali – korisnici “moratorijuma” na kredite će za ovaj period od 90 dana platiti i interkalarnu kamatu koja će biti obračunata i raspoređena na ostatak duga.

Međutim, interkalarna kamata  koja će uvećati mjesečne rate, vrlo vjerovatno, neće biti jedini namet koji će korisnici Vladinog “moratorijuma” platiti. Iskustvo sakrivanja nepopularnih informacija i obmanjivanje javnosti od strane nadležnih, ali i odgovoran odnos prema građanima na prvom mjestu, obavezali su nas da ovo pitanje dodatno istražimo.

Prema ustaljenoj bankarskoj praksi, banke zadržavaju pravo naplate svake dodatne usluge klijentu. Ova činjenica je posebno bitna u kontekstu promjene plana otplate kredita, što Vladin “moratorijum” predviđa. Svaku promjenu anuitetnog plana otplate, osim umanjenja glavnice, banke naplaćuju po unaprijed definisanoj tarifi. Korisniku kredita se ovakva usluga od strane banke naplaćuje i ona se kreće oko 2% zatečenog iznosa glavnice.  

Posebno naglašavamo da je bankarski sistem Crne Gore stabilan, naročito ako se u obzir uzme likvidnost banaka, sa posebnim akcentom na kreditni plasman i visinu depozita.

Stoga, očekujemo od Vlade Crne Gore i Centralne banke da ovo pitanje tretiraju u skladu sa datim okolnostima, a posebno u interesu velikog broja građana čiji su kućni budžeti ozbiljno ugroženi za svega nekoliko dana. U skladu sa prethodno navedenim, zahtijevamo od njih da, kad će već korisnici “moratorijuma” plaćati dodatne kamate, traže od svih banaka da pokažu solidarnost i unaprijed se odreknu dijela profita i naplate dodatnih usluga po osnovu promjena planova otplate kredita.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari