1
min read
A- A+
Pročitano

Vojska dobija prva lakooklopna taktička vozila u novembru

17/10/2020 - 10:57
Autor:Bogdan Varagić
663 pregleda

Vojsci Crne Gore u novembru biće isporučeno prvih 20 lakooklopnih taktičkih vozila (Joint Light Tactical Vehicles) koje je Ministarstvo odbrane ranije kupilo od američke kompanije "Oškoš".

oškoš

Foto: Oshkosh Defense

"U novembru ćemo isporučiti prvih 20 od 67 lakooklopnih taktičkih vozila koje je naručila Crna Gora", izjavio je Džon Lazar, potpredsjednik za međunarodne programe Oškoš difensa.

Prvobitno je planirano da isporuka bude u trećem kvartalu ove godine, ali je to moralo biti odgođeno zbog pandemije virusa korona. Preostala vozila biće dostavljena Vojsci Crne Gore do 2023. godine.

Crna Gora će tako postati prva država inostrani kupac čije će oružane snage koristiti lakooklopna vozila kompanije iz Viskonsina, koja su već u upotrebi u američkim jedinicama.

Nakon isporuke Crnoj Gori druga strana država koja će ih uvesti u upotrebu biće Litvanija, koja će svoja lakooklopna vozila (51 od naručenih 200) dobiti tokom 2021. godine. Iz Oškoša navode da se radi o najnaprednijim lakooklopnim vozilima na svijetu, koja pružaju stepen zaštite sledeće generacije, terensku mobilnost, brzinu, prenosivost i besprekornu operativnu i logističku interoperabilnost sa saveznicima iz NATO-a.

foto

Foto: Oshkosh Defense

Ukupna vrijednost 67 lakooklopnih vozila koje je naša država naručila u okviru programa modernizacije Vojske Crne Gore iznosi 36 miliona eura. Ministarstvo odbrane ranije je obavijestilo javnost da će transport kompletnih vozila od Viskonsina u Sjedinjenim Državama do kasarne "Milovan Šaranović" u Danilovgradu organizovati kompanija Oškoš.

Ova vozila će biti opremljena sistemom veze i daljinski upravljanim oružnim stanicama, sa mogućnošću upravljanja instaliranim naoružanjem iz unutrašnjosti vozila, pri čemu se crnogorski vojnici neće izlagati riziku, kao što je slučaj kod drugih sistema kod kojih vojnik mora da izađe iz vozila da bi upotrijebio naoružanje. Takva vrsta opreme koštala je Ministarstvo dodatnih 35 miliona eura, a ugovor o isporuci ovih sistema je sklopljen sa izraelskom firmom "Elbit".

Prije nekoliko dana ministru odbrane Predragu Boškoviću i načelniku Generalštaba general majoru Dragutinu Dakiću u kasarni „Milovan Šaranović" predstavljene su prve četiri daljinski upravljive borbene stanice za ugradnju na lakooklopna patrolna vozila koje su isporučene iz Izraela.

Velika Britanija, Belgija, Litvanija i Slovenija su NATO članice koje su pored Crne Gore naručile izradu ovih vozila. Najavljeno je da će ugovor sa Oškošom uskoro potpisati najmlađa članica, Sjeverna Makedonija.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari