1
min read
A- A+
Pročitano

''Zapadni Balkan da bude izuzet iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz EU''

25/03/2020 - 14:51
Autor:Fos Media
124 pregleda

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović potpisnik je regionalne inicijative - Apela za pomoć regionu Zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije koronavirusa (COVID-19). Pismo predsjednicima Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju i Evropske komisije Ursuli fon der Lajen uputili su predsjednici parlamenata Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

aa

Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

U pismu se između ostalog apeluje da Zapadni Balkan, koji je uvijek jasno i nedvosmisleno isticao da pripada evropskoj porodici, bude izuzet iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz Evropske unije, kako bi kroz prenos stečenih iskustava i nabavku potrebne opreme i medicinskih sredstava, postao dijelom zajedničkog evropskog odgovora u suočavanju sa pandemijom koronavirusa.

Ističući da sada ''kada su nam više nego ikada potrebni solidarnost, koordinisani pristup i zajedničko djelovanje, predsjednici parlamenata Zapadnog Balkana predlažu da evropske institucije podrže niz konkretnih mjera, poput razmatranja mogućnosti uključivanja ovog regiona u EU+ šemu dozvole izvoza, pristupanje Sporazumu o zajedničkim nabavkama medicinskih protivmjera, kao i mogućnost da se regionu Zapadnog Balkana omogući preusmjeravanje neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za borbu protiv pandemije koronavirusa''.

Uz iskreno uvjerenje u evropsku solidarnost i zajedničku evropsku budućnost, predsjednici parlamenata regiona izražavaju očekivanje da će apel imati pozitivan ishod, navodi se u dopisu.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari